وكالة قاسيون للأنباء
  • السبت, 28 سبتمبر - 2024
austin_tice

Bir ay önce öldürülen Ocaklı davasının perdeleri aralandı

Bir ay önce öldürülen Ocaklı davasının perdeleri aralandı
Türkiye Cumhuriyeti , Suriye'nin kırmızı listesindeki en çok aranan kişilerden birinin Ayn el-Arab (Kobani) kentinde düzenlenen özel istihbarat operasyonu sonrasında öldürüldüğünü duyurdu.

Türk istihbaratı, 12 Haziran'da Yılmaz Bahrareş kod adıyla tanınan, MLKP terör örgütü (Marksist-Leninist Komünist Partisi'nin) en önemli yetkililerinden biri olan Osman Nuri Ocaklı'yı Ayn el-Arab (Kobani) bölgesinde etkisiz hale getirdi.

Türk istihbaratının izleme ve planlamasının ardından PKK ve Kürdistan Topluluklar Birliği üyeleriyle işbirliği içinde Türkiye ve Suriye'deki çeşitli güvenlik operasyonlarının planlayıcısı ve uygulayıcısıydı.

Ocaklı, Türkiye'de Komünist Parti adına birçok operasyonun yapılmasını emretmiş, Bursa'daki cezaevine saldırı da dahil olmak üzere pek çok "terör" eylemi organize etmişti.

Türk istihbaratı, Birkaç ay önce Türk istihbaratı tarafından öldürülen. "Ahmed Sureş" kod adıyla tanınan Zeki Garbuz'dan sonra partinin genel başkanlığına aday gösterilen en önemli isimlerden biri olan "Ocaklı"nın öldürülmesiyle Komünist Parti'ye acı ve büyük bir darbe indirdi.
 

Kandil'den Suriye'ye

Genç yaşta terör örgütüne katılan Ocaklı, Türkiye'de yasadışı faaliyetler düzenleyerek önce Kuzey Irak'a, ardından da Suriye'nin kuzeyine yöneldi.

  Bu dönemde çeşitli idari görevlerde bulunan ve örgüt üyelerinin yasadışı geçişini organize eden Ocaklı,MLKP (Marksist-Leninist Komünist Parti) ile PKK'nın yakınlaşmasına vesile oldu.


Pembe Oda örgütün yöneticisinin sonunu getirdi

Osman Nuri Ocaklı, PKK'nın sözde yöneticileri korumak için sağladığı ev yöneticisiyle görüştü. Türk istihbaratının operasyonlarından korktuğu için sürekli kılık değiştiren Ocaklı bu hatası pahalıya mal oldu .

ev yöneticisiyle gizli aşk görüşmeleri olduğu ve Osman'ın rutinlerinden birinin de Ayn el-Arab şehrinin bahçelerinde ve alkol içmek olduğu ortaya çıktı. Bu konu, içerdiği yolsuzluk nedeniyle örgüt içinde eleştirilere maruz kaldı.


gizli hesaplar

Osman Nuri Ocaklı'nın öldürülmesinin tartışmalı yönleri ortaya çıkarken, operasyonun gizliliği ve onunla ilgili gizli hesaplar da ortaya çıktı.

Olayın birkaç ay önce meydana gelmesi nedeniyle örgüt, aşağıdaki nedenlerden dolayı onun ölümünü duyurmamaya karar verdi:

Öncelikle ölümünün açıklanmamasının temel nedeni örgüt içinde güvenlik kaosu yaşanmamasıydı. Ölümünün duyurulması, örgüt içinde bir kargaşa olabilir di, bu da örgütü tehlikeye atabilir ve stratejik planlarını sekteye uğratabilir.

İkincisi, örgüt yöneticileri, Osman Nuri Ocaklı'nın ölümünün kişisel nedenlerle ya da çıkarları nedeniyle açıklanmasını istemedi. Çünkü onun örgüt içinde önde gelen bir kişi olarak varlığını sürdürmesini gerektiren planları ve gündemleri var ve bu nedenle onun öldürülmesiyle ilgili bilgileri saklamaya karar vermiş olabilirler.


İki örgütün kavgası

PKK ile MLKP arasındaki ilişkilerde güvenlik tedbirleri kapsamında artan gerilimler yaşanıyor.

MLKP üyelerinin PKK üyelerine tehdit oluşturduğuna dair bilgiler ortaya çıkarken, bu konuda iki örgüt arasında kapalı kapılar ardında yoğun tartışmalar yaşandı.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK)ise, terörist olarak sınıflandırılan pkk örgütüyle gerilimin artması korkusuyla pkk’'nin sözde liderleriyle açıkça konuşmaktan kaçındı.